מתיכון לטכניון – שאלות ותשובות

למי בדיוק מיועד המסלול?
לאילו פקולטות אפשר להתקבל דרך המסלול?
מה הקשר בין “שילוב תלמידי תיכון בלימודים בטכניון” לבין “מתיכון לטכניון”?
איך נרשמים למסלול?
מהם תנאי הקבלה למסלול?
אילו קורסים צריך ללמוד במסלול ואילו ציונים צריך להשיג על מנת להתקבל לטכניון?
כמה קורסים צריך ללמוד כל סמסטר?
האם תלמיד שלא עבר לשלב השני של המסלול “מתיכון לטכניון” יכול להמשיך לקחת קורסים בטכניון במסגרת התכנית “שילוב תלמידי תיכון בלימודים בטכניון”?
כיצד ניתן לשלב את הלימודים במסלול עם הלימודים בתיכון?
האם ניתן לסיים את התכנית גם ללא תעודת בגרות?
מה יהיה על נקודות הלימוד שתלמיד צבר בקורסים אם הוא לא יתקבל לטכניון בסיום המסלול?
איך תלמיד שיתקבל לטכניון דרך המסלול ימשיך את לימודיו? מה עם הגיוס לצה”ל?
האם ניתן לחזור על קורסים במסלול על מנת לשפר ציונים?
האם תלמיד שיתקבל לפקולטה בטכניון דרך המסלול יוכל לבחור מסלול לימודים בפקולטה?
אם תלמיד למד באוניברסיטה הפתוחה חלק מהקורסים הנדרשים במסלול, האם הוא חייב לחזור עליהם בטכניון?
מה עלות דמי הרישום למסלול? כמה עולים הלימודים במסלול?
איך מפסיקים לימודים במסלול?


למי מיועד המסלול?

המסלול מיועד לתלמידי כיתות י’-י”ב בעלי רקע נרחב במתמטיקה בכלל, ושליטה מלאה בכל חומר הבגרות במתמטיקה ברמה של 5 יחידות לימוד בפרט. דגשים נדרשים מחומר הלימוד ניתן למצא כאן.

לאילו פקולטות אפשר להתקבל דרך המסלול?

ניתן להתקבל לפקולטות לפקולטות למדעי המחשב, הנדסת חשמל, מתמטיקה ופיסיקה, (ראו להלן על בחירת מסלול לימודים בפקולטות האלה אחרי הקבלה לטכניון).

מה הקשר בין “שילוב תלמידי תיכון בלימודים בטכניון” לבין “מתיכון לטכניון”?

המסלול “מתיכון לטכניון” הוא חלק בתוך תכנית רחבה יותר, הנקראת “שילוב תלמידי תיכון בלימודים בטכניון” והמנוהלת על ידי היחידה לנוער שוחר מדע. במסגרתה, תלמידי תיכון יכולים ללמוד מגוון רחב יותר של קורסים אך ללא האפשרות להתקבל לטכניון על בסיס הציונים באותם הקורסים. כאמור לעיל, מסלול “מתיכון לטכניון”, הנמצא בפיקוח האקדמי של מרכז נועם, מאפשר לתלמידים מצטיינים במיוחד ללמוד בקורסים ספציפיים בטכניון ולהתקבל לטכניון על בסיס הציונים בקורסים האלה.

איך נרשמים למסלול?

הרישום למסלול מתבצע ביחידה לנוער שוחר מדע בטכניון (בניין המרכז לחינוך קדם-אקדמי) אצל רכזת התכנית “שילוב תלמידי תיכון בלימודים בטכניון”:
גב’ מרב מרגליות-סילביאן
טל’ 04-8294534
דוא”ל: Mmerav@pa.technion.ac.il

להוריד את טופס ההרשמה.

יש למלא את הטופס ולשלוח אותו לכתובת הנ”ל.
ניתן למצא את התאריך האחרון להרשמה בדף הראשי של המסלול .
במעמד הרישום למסלול ייגבו דמי רישום – מידע על דמי הרישום אפשר למצא נא להלן.

מהם תנאי הקבלה למסלול?

הקבלה והשתתפות במסלול מותנת בקבלה ועמידה בדרישות התכנית “שילוב תלמידי תיכון בלימודים בטכניון” (לתנאי הקבלה לתכנית לחץ כאן) ובתנאים נוספים הבאים:

  1. מעבר מבחן במתמטיקה:
    המבחן ייערך על ידי מרכז נועם. מטרת המבחן היא לבדוק את הידע של התלמיד בחומר לבגרות במתמטיקה ברמת 5 יח”ל. אפשר למצא את הרשימה המפורטת של הנושאים למבחן, את המבחנים הקודמים ואת תאריך המבחן הקרוב בדף הראשי של המסלול .
    המבחן יתקיים בטכניון. משך המבחן הוא 1.5 שעות. במבחן אסור להשתמש במחשבונים, ספרים, חוברות, דפי נוסחאות או כל חומר עזר אחר. חובה לכתוב את המבחן בעברית, בעט, בכתב ברור. שליטה במינוח המתמטי בעברית הרלוונטי למבחן היא חלק מהמבחן.
    את המידע על עלות המבחן וגבייתה אפשר למצא להלן.
    המבחן מחליף לצורך קבלה למסלול את המבחן במתמטיקה בו נדרש המועמד להבחן כחלק מהליך הקבלה לתכנית “שילוב תלמידי תיכון בלימודים בטכניון”.
    הרישום למבחן יתבצע במעמד הרישום לתכנית.
  2. מעבר ראיון אישי עם צוות התכנית:
    תלמיד שעבר בהצלחה את המבחן במתמטיקה יעבור ראיון אישי עם צוות היחידה לנוער ובהשתתפות הרכז האקדמי של המסלול (נציג של מרכז נוע”ם). הראיון נועד להכרות אישית עם התלמיד וליבון אפשרויות השתלבות בתוכנית בכלל ובמסלול “מתיכון לטכניון” בפרט. הראיון יתקיים בנוכחות אחד ההורים.
    לתלמיד שלמד בעבר קורסים אקדמיים באוניברסיטה אחרת מומלץ להגיש גם את תדפיס הציונים הרשמי מאותה האוניברסיטה.

לאחר השלמת תנאים שלעיל יועברו נתוני התלמיד להחלטת הגורמים המתאימים ותתקבל החלטה באשר לקבלתו. הרישום לקורסים יבוצע רק לאחר האישור.

אילו קורסים צריך ללמוד במסלול ואילו ציונים צריך להשיג על מנת להתקבל לטכניון?

המסלול מורכב משלושה שלבים, עם אפשרות להתקבל לטכניון כבר אחרי השלב השני (מיועד לתלמידים מצטיינים במיוחד). רשימת הקורסים הדרושים בכל אחד מהשלבים, כולל מספר הקורס ומספר נקודות לימוד עבור הקורס, מובאת להלן.
מידע מפורט ומעודכן על הקורסים, כולל שעות וכיתות לימוד, אפשר למצא לפי שם, מספר קורס וסמסטר באתר לימודי ההסמכה בטכניון.

שלב 1
– קומבינטוריקה (מספר הקורס 104286, 2.5 נק’).
סיום של הקורס הזה עם ציון לפחות 75 הוא תנאי למעבר לשלב השני של המסלול.

שלב 2
– אלגברה א’ (104166, 5.5 נק’)
– אינפי 1 (104195, 5.5 נק’)
– מבוא למדעי המחשב (234114, 4.0 נק’)
– פיסיקה 1מ’ (114071, 3.5 נק’) או פיסיקה 1פ’ (114074, 5.0 נק’)
(הרשמה לקורס בפיסיקה מותנת במעבר של בחינת סיווג – לפרטים נוספים אודות הבחינה ואודות הבחירה של הקורס המתאים בפיסיקה יש לפנות ליועץ האקדמי של המסלול).
תלמיד שעבר את כל חמשת הקורסים הנ”ל בשלבים 1 ו-2 עם ציון לפחות 70 בכל אחד מהם ועם ממוצע לפחות 85 יוכל להתקבל כסטודנט מן המניין לכל אחת מן הפקולטות המשתתפות בתכנית.

שימו לב: בוגרי המסלול, כמו כל שאר המועמדים המתקבלים לטכניון, חייבים לקיים את תנאי הקבלה בנוגע לידע באנגלית:

– ציון 104 או יותר בבחינת אמי”ר או במרכיב ה”אנגלית” בבחינה פסיכומטרית הוא הציון המינימלי לצורך קבלה לטכניון.

שלב 3
תלמיד בעל ממוצע בתחום 80-85 בחמשת הקורסים הנ”ל בשלבים 1 ו-2 וציון לפחות 70 בכל אחד מהם יוכל לעבור לשלב השלישי של המסלול. בשלב השלישי התלמיד יבחר פקולטה (בין הפקולטות המשתתפות בתכנית) ויקח שלושה קורסים המצוינים מטה בהתאם לבחירת הפקולטה שלו. אם ישיג ממוצע לפחות 80 בכל שבעת הקורסים שעשה עד עתה (קורס אחד בשלב ראשון, ארבעה בשלב שני ושניים בשלב שלישי) וציון לפחות 70 בכל אחד מהם, יוכל להתקבל כסטודנט מן המניין לפקולטה בה בחר (אם יקיים גם את תנאי הקבלה בנוגע לידע באנגלית המובא לעיל).

הפקולטה למדעי המחשב:
– אינפי-2 (5.0 נק’)
– מבוא לתורת הקבוצות ואוטומטים למדמ”ח (3.0 נק’)

הפקולטה להנדסת חשמל:
– מד”ר ואינפי 2ח (5.0 נק’)
– מערכות ספרתיות ומבנה המחשב (5.0 נק’)

הפקולטה למתמטיקה (כולל המסלול מתמטיקה-פיסיקה):
– מושגי יסוד במתמטיקה (2.5 נק’)
– אינפי-2 (5.0 נק’)

הפקולטה לפיסיקה:
– מד”ר ואינפיניטסימלי 2ח’ (5.0 נק’)
– חדו”א 2ת’ +סדנת האינטגרלים (5.0 נק’ + 1.0 נק’)

כמה קורסים צריך ללמוד כל סמסטר?

בשלב הראשון של המסלול צריך ללמוד קורס אחד בלבד – קומבינטוריקה. במקרים חריגים, על פי המלצת היועץ האקדמי של המסלול, יאושר לתלמיד ללמוד בשלב הראשון גם את הקורס אלגברה א’, בנוסף לקומבינטוריקה. בשלבים 2 ו-3 כל תלמיד ילמד קורסים בקצב שלו, בכפוף לאישור של היועץ האקדמי של המסלול.

האם תלמיד שלא עבר לשלב השני של המסלול “מתיכון לטכניון” יכול להמשיך ללמוד קורסים בטכניון במסגרת התכנית “שילוב תלמידי תיכון בלימודים בטכניון”?

כן, אם הוא עבר את הקורס בשלב 1 בציון 65 ומעלה.

כיצד ניתן לשלב את הלימודים במסלול עם הלימודים בתיכון?

המשך לימודי תלמיד בתיכון עד לסיום שלב 2 של המסלול הוא אחד מתנאי ההשתתפות במסלול ונמצא באחריותו המלאה של התלמיד.
תלמיד הלומד במסלול צריך לשקול ולתכנן היטב איך לשלב את לימודיו בתיכון עם הלימודים בטכניון והיועצים של המסלול ישתדלו לסייע לו במשימה זו ככל האפשר. בשלב הראשון של המסלול הקורס בקומבינטוריקה יתקיים פעם בשבוע (הרצאה ומייד אחריה תירגול) בשעות אחר הצהריים על מנת למנוע חפיפה עם שעות הלימודים בבתי ספר.
נדגיש שעל פי החלטת המל”ג (מועצה להשכלה גבוהה) תלמידי “מתיכון לטכניון” יכולים להתקבל לטכניון ללא בגרות אך חייבים להשיג תעודת בגרות לפני סיום התואר (כתנאי לזכאות לתואר).

מה יהיה על נקודות הלימוד שתלמיד צבר בקורסים הנ”ל אם הוא לא יתקבל לטכניון בסיום המסלול?

כל הנקודות שתלמיד יצבור בכל הקורסים שילמד בטכניון יוכרו לו עבור התואר אם וכאשר יתקבל לטכניון, דרך המסלול או דרך תהליך הקבלה הרגיל, הכל לפי הכללים הטכניוניים. כלומר, אפילו אם תלמיד לא הצליח להתקבל לטכניון באמצעות המסלול והתקבל אחר כך בדרך אחרת, הנקודות שהוא צבר במסלול יזקפו לזכותו ולא ילכו לאיבוד.

איך תלמיד שיתקבל לטכניון דרך המסלול ימשיך את לימודיו? מה עם הגיוס לצה”ל?

תלמיד שהתקבל לטכניון יוכל להמשיך את חוק לימודיו ככל סטודנט אחר מן המניין. המסלול בנוי כך שתלמיד שהתחיל ללמוד קורסים בטכניון בתחילת כיתה י’ ולמד בצורה אינטנסיבית (גם בסמסטר קיץ) יכול לצבור את רוב הנקודות הדרושות לתואר תלת-שנתי עוד לפני גיוסו לצבא.
יחד עם זאת, האחריות על הסדר נושא הגיוס לצה”ל מוטלת על התלמיד עצמו, בהתאם לכללים הנקבעים על ידי צה”ל.
בכל מקרה, תלמיד שהתקבל לטכניון כסטודנט מן המניין ולא הספיק לסיים תואר לפני גיוסו לצה”ל ולא אושרה לו דחית גיוס, יוכל לקחת חופשה אקדמית ולהמשיך את לימודיו אחרי שירותו הצבאי.
תלמיד שסיים בהצלחה את השלב הראשון של המסלול בהיותו תלמיד תיכון ולא הספיק לסיים את השלב השני או השלישי לפני גיוסו לצה”ל יוכל להמשיך את לימודיו במסלול בעת שירותו הצבאי (כפוף לאישור מצה”ל), ואחרי שחרורו מצה”ל יוכל להתקבל לטכניון לפי אותם התנאים המוזכרים לעיל.

האם ניתן לחזור על קורסים במסלול על מנת לשפר ציונים?

תלמיד המשתתף במסלול יוכל לחזור על כל אחד מן הקורסים הנ”ל פעם אחת בלבד – גם במקרה שהוא כבר התקבל לטכניון על סמך הקורסים הנ”ל ובכל זאת רוצה לשפר את הציונים בהם, וגם במקרה שהוא עדיין לומד במסלול ורוצה לשפר את הציונים על מנת להתקבל לטכניון. החזרה על הקורסים הנ”ל לא תהיה תלויה במספר הסמסטרים שעברו מאז שהתלמיד לקח אותם בעבר.

האם תלמיד שהתקבל לפקולטה בטכניון דרך המסלול יוכל לבחור מסלול לימודים בפקולטה?

בפקולטות אליהן אפשר להתקבל דרך המסלול “מתיכון לטכניון” יש מסלולי קבלה שונים ובתוך מסלול קבלה יכולים להיות מסלולי לימודים שונים. תלמיד המתקבל דרך “מתיכון לטכניון” לפקולטה בטכניון יתקבל למסלול הקבלה הרגיל של הפקולטה ויוכל לבחור מסלול לימודים מבין המסלולים של אותו מסלול הקבלה. קבלת התלמיד למסלול קבלה אחר כפופה לאישור של מרכז לימודי ההסמכה של הפקולטה. לפרטים נוספים יש לפנות ליועץ האקדמי של המסלול.

אם תלמיד למד באוניברסיטה הפתוחה חלק מהקורסים הנדרשים במסלול, האם הוא חייב לחזור עליהם בטכניון?

תלמיד שלמד באוניברסיטה הפתוחה חלק מהקורסים הנדרשים במסלול יוכל לקבל פטור מאותם הקורסים בטכניון בתנאים מסוימים – לפרטים יש לפנות ליועץ האקדמי של המסלול.

מה עלות דמי הרישום למסלול? כמה עולים הלימודים במסלול?

במעמד הרישום למסלול ייגבו דמי רישום בסך 300 ש”ח שלא יוחזרו. לתלמידים אשר יתקבלו למסלול סכום זה יקוזז משכר הלימוד לאחר הרישום לקורסים. אפשר לשלם את דמי הרישום באמצעות המחאות לפקודת הטכניון או במזומן בלבד.
בנוסף לכך במעמד הרישום למסלול תיגבה עלות מבחן הכניסה במתמטיקה שכל מועמד למסלול חייב לעבור אותו, בסך 100 ש”ח.
שכר הלימוד במסלול יהיה תלוי במספר נקודות זכות עבור הקורסים הנלמדים: כל קורס בטכניון מאופיין, בין היתר, על ידי נקודות הזכות שהוא מקנה בתהליך צבירת הנקודות לקראת תואר ראשון. התעריף עבור לימוד נקודת זכות אחת, נכון למועד פרסום מסמך זה, הינו 510 ש”ח.
עבור קורסים מסוימים במסלול יש אפשרות לקחת אותם כקורסים המתפרסים על פני יותר מסמסטר אחד (לפרטים יש לפנות לרכזי המסלול). עבור קורס כזה שכר הלימוד הוא 590 ש”ח לכל נקודת זכות.

עם תחילת הסמסטר תישלח לכל תלמיד בקשה לתשלום שכר לימוד בהתאם לקורסים אליהם נרשם.
את שכר הלימוד ניתן לשלם בשלושה תשלומים שווים באמצעות המחאות לפקודת הטכניון או במזומן בלבד.
לתלמידים אשר זכו במקום הראשון באולימפיאדה הארצית למתמטיקה ע”ש בנו ארבל יינתן פטור משכר הלימוד עבור הקורס בקומבינטוריקה (104286, 2.5 נק’) בשלב הראשון של המסלול.
לאחר שתלמיד יתקבל לטכניון כסטודנט מן המניין הוא ישלם את שכר הלימוד הרגיל, לפי הכללים הטכניוניים.
משנת הלימודים תשפ”ב ואילך, תלמידים אשר יסיימו את התוכנית בממוצע 90 ומעלה ב-5 הקורסים אלגברה א | אינפי 1 | קומבינטוריקה | פיזיקה 1מ | מבוא למדעי המחשב, יקבלו מלגת הצטיינות בגובה שכר לימוד מלא לשנת הלימודים הראשונה.

המלגה תינתן בסוף שנת הלימודים הראשונה (שני סמסטרים ראשונים, לא כולל קיץ), ובלבד שלמדו 17 נק”ז לפחות בכל סמסטר.

איך מפסיקים לימודים במסלול?

תלמיד שנרשם ללימודים במסלול ורוצה להפסיקם חייב לשלוח הודעה בכתב אל:

היחידה לנוער שוחר מדע וטכנולוגיה
המרכז לחינוך קדם-אקדמי,
הטכניון, חיפה 32000
או
לפקס 04-8238354.

הודעה שתתקבל עד חודש מתחילת סמסטר תזכה בהחזר מלא של שכר הלימוד, פרט לדמי הרישום. הודעה שתתקבל לאחר חודש מתחילת סמסטר לא תזכה בהחזר שכר הלימוד.
צוות המסלול רשאי להפסיק את השתתפותו של התלמיד בתוכנית במקרים של אי-עמידה בתנאים האקדמיים המפורטים לעיל או אם התלמיד אינו עומד בכללי ההתנהגות והמשמעת הנהוגים בטכניון.